Published on juni 21st, 2013 | by thezooooo

0

Bekijk het maar!

Toen ontwerpbureau IDEO de opdracht kreeg om een nieuw interieur van een ziekenhuiskamer te maken, dachten ze meteen aan de gebruiker: de patiënt. Ze ontworpen vervolgens liggend op een bed het hele interieur. Waar het plafond normaal de sluitpost is, werd het hier hun uitgangspunt. Het werd een prettige kamer om in te liggen. Met kleur als helende werking. Designers hebben een andere manier van kijken. Dat kan helpen bij meer dan alleen interieurvraagstukken.
Een landschapsarchitect werd gevraagd om een tuin met looppaden te ontwikkelen bij een universiteit. Hij zaaide eerst een groen grasveld rondom de ingang en wachtte af hoe men ging lopen. De paden ontstonden vanzelf: daarna hoefde hij ze alleen nog maar te betegelen. De beginvraag is vaak verkeerd: door goed te kijken zie je wat er echt aan de hand is. Bij de ingang van de Londense metro was altijd een file van mensen. De oplossing kwam door een paar dagen te kijken hoe de mensen liepen en wat er gebeurde. Het bleek dat de gleuf voor het metrokaartje op een verkeerde plek zat in het toegangsapparaat: daardoor liep de menigte niet vloeiend door. Kijken is een kunst op zich en helpt bij het vinden van originele oplossingen. Bij elk project zetten we daarom een ander soort kijker aan tafel. Inmiddels heb ik ervaren hoeveel verschillende soorten kijkers er zijn: de kruisbestuiving tussen die kijkers levert altijd bijzondere invalshoeken en geeft veel inspiratie. Maar je kunt jezelf er ook in trainen. Fotografeer eens een dag antwoorden op een vooraf bedachte vraag. Met je telefoon kun je nu makkelijk overal foto’s maken. Vragen in de trant van: hoe werken wij samen? Of hoe gedragen mensen zich bij het koffiezetapparaat? Speel een dag Bert Haanstra en observeer.
Ik loop in een supermarkt vaak stiekem in de karretjes van andere mensen te kijken. Wie heeft wat in zijn karretje? Hoe maakt men zijn keuze? Regelmatig nemen we een camera mee, maken we hier en daar nog een praatje. Het levert mooie beelden en goede inzichten en geeft ook heel veel plezier. En helpt ons bij het ontwerpproces. In het begin van ons bestaan huurden we regelmatig een huis van een particulier als kantoor: zij gerust op vakantie, wij voor weinig geld een werkplek. Het heeft ons geleerd hoe Nederland woont en eet, want de keukenkastjes en het interieur vertellen veel. Ook vroegen we aan mensen hun foto op te sturen van hun koelkast, te vinden op www.fridgewatcher.com. Helemaal geen noviteit: maar het levert ons een mooi kijkje in het leven van mensen.

Schermafbeelding 2013-08-28 om 13.11.16

Bij ‘Het beste idee van Nederland’ zie je ook van alles “opnieuw kijken naar bestaande producten” voorbij komen.  Vaak om een hardnekkig probleem op te lossen. Door een nieuwe manier van kijken ontstaan de beste producten. Nintendo die goed ziet hoe oude spelletjes van weleer op de nieuwe spelcomputer een tweede leven krijgen. Het is wel heel belangrijk om trouw te blijven aan het idee en niet allerlei toestanden erbij te verzinnen. Dan wordt het gauw een raar breiwerkje. Dat zien we vaak gebeuren als we worden ingehuurd voor wat wij noemen ‘poppendokter-projecten’. Het team is al een paar maanden bezig en er is al veel werk verricht, maar men zit vast. Door het honoreren van alle meningen en iedereen te vriend willen houden, is het product inmiddels een raar gedrocht van compromissen geworden. Men ziet het even niet meer: een frisse blik van buiten is welkom. Het team startte met een product om een relevant probleem op te lossen: bijvoorbeeld het stillen van de honger terwijl je in de auto zit. Maar omdat het product wel op die ene grote fabriekslijn geproduceerd moet worden (vindt iemand), zit het team meteen met een enorme hoeveelheid product. En daarom moet het in de supermarkt verkocht gaan worden: anders gaat de rotatie van het product te langzaam. Terwijl de verkoop bij benzine- en treinstations veel slimmer en marge-rijker zou zijn. Distributiekeus gaat mis door productiekeus. En omdat deze fabriekslijn maar één bepaalde verpakking aan kan, (is overigens vaak niet zo, typisch een kanniet: altijd doorvragen!) moet het ‘on-the-go’ product toch echt in een anderhalf literpak. Het blijkt enorm lastig om in een bedrijf je blik niet te laten vertroebelen door het interne spel en helder te zien wat wel en niet belangrijk is. Hoe krijg je nou ruimte en rust in je volle hoofd om het nog eens van een andere kant te bekijken? Zodat je onbevangen en zonder oordeel de situatie kan overzien als een blank canvas? Heb je haast, neem een omweg. Zoek even de stilte en schakel dan je tweede brein in: je buik. Het is wetenschappelijk bewezen dat je buik als brein functioneert. Het werkt autonoom en stuurt meer signalen naar de hersenen als het van boven ontvangt. Goede kijkers hebben een goede verbintenis tussen beide breinen: slimme hersens en buikwijsheid. Om succesvol te zijn, zeker in deze tijd, moet je beide inzetten en blijven trainen. Omring uzelf met deze creatieve kijkers om het na te apen. Het levert, naast gegarandeerd veel plezier, een frisse blik in uw leven en zorgt zeker voor duurzame groei.

 

Tags: , , , ,



Back to Top ↑