Published on september 27th, 2016 | by thezooooo

Een koor dirigeren: test je leiderschap!

Geen paniek, je hoeft niet zelf te gaan zingen, hoewel dat ook heel gezond is. Maar in dit geval staat dirigeren centraal. De metafoor van de dirigent als leider spreekt tot een ieders verbeelding; De dirigent die de verschillende orkestgroepen in het orkest verbindt, luistert en richting geeft. Maar hij stelt ook eisen, zonder dat hij commandeert en laat ruimte en verantwoordelijkheid bij de professionals. Hij is dienend aan het geheel, de muziek.

Zo kunnen we de dirigent zien van buiten af.

Maar wat gebeurt er van binnen, met de muziek in hemzelf, wat doet de dirigent nu eigenlijk precies; met het orkest, met zichzelf, met de muziek en wat doet hij niet? Via deze vragen kun je je innerlijke leiderschap ontdekken en de dirigent in jezelf ervaren. Zowel je lichaamstaal als de manier waarop je aanwezig bent bepalen de impact op je omgeving.

De metafoor vraagt, behalve deze mentale reflectie, natuurlijk om ervaring!

Als je een leider wilt zijn, moet je weten wat je wilt en vervolgens de eerste stap zetten. Aan woorden heb je niet genoeg, je moet het ook doen. Zelf. Als leider.

Deelnemers krijgen bij deze workshop in directe vorm gespiegeld waar ze in hun dagelijkse praktijk tegen aan lopen. Ze ondervinden direct het verschil wanneer ze dit bewust worden en tools aangereikt krijgen om het anders te doen; Ze gaan zelf dirigeren: een heus professioneel koor. Daarnaast worden ze niet alleen gecoached op wat ze zeggen, maar vooral op wat er via hun non-verbale communicatie zichtbaar en voelbaar wordt.

Humor en ernst wisselen elkaar af, want juist via de lichtvoetige toon kunnen de ingangen gevonden worden zodat de deelnemers zich durven te openen voor de groep, vanuit contact met henzelf. De workshop kan je via ons boeken en is mogelijkerwijs ook een onderdeel van onze MonkeyDo. Meer informatie over MonkeyDo: kijk bij onze services.

De workshop wordt gegeven door natuurlijk weer zo’n leuke ‘vooraper’, Ronald Becker.
Kijk, dit is Ronald:

ronald-becker

Ronald is van oorsprong dirigent/musicus, heeft een jarenlange carrière als zanger, muzikaal leider en theatermaker. Later heeft hij een opleiding gevolgd tot coach/ counselor en organisatieontwikkelaar.

Meer weten? stuur dan een mail naar oppasser@thezooooo.com

Tags: ,Back to Top ↑