Published on november 13th, 2018 | by thezooooo

Op zoek naar ’n woest aantrekkelijk identiteitsconcept? Een voorbeeld.

‘Wie rechtspraak gebruiksvriendelijk wil maken, moet het benaderen als een stofzuiger.’

Dat bedachten we toen we meters van ingewikkelde jargon door hadden geworsteld en de Cultuur & Identiteit Safari hadden gedaan. We maakten de positionering en het marketingconcept. Wat uiteindelijk resulteerde in ook een communicatie-concept: van huisstijl, visitekaartjes, website tot het event. HiiL voert geen traditionele communicatie, juist door de eigen presentatie en het beter kunnen uitleggen wat ze waarom doen, snapten de fondsen (waar de funding vandaan komt) het ook veel beter. Als je bij De Wereldbank of VN lobbyt of bij de IKEA Foundation pitcht kan een visitekaartje en een originele presentatie het verschil maken, zo blijkt.

Wat is de aanleiding voor HiiL?
Elk jaar hebben ongeveer 1 miljard mensen een rechtsprobleem. Bijna 76% vind geen bevredigende oplossing of voelt zich onrechtvaardig behandeld. Een onacceptabel hoog percentage, zeker wanneer je beseft dat ook de VN rechtvaardigheid essentieel vindt voor een vreedzame samenleving.

Wat doet HiiL?
Sinds 2005 zet HiiL (The Hague Institute for Innovation of Law) zich in om samen met overheden, advocaten en rechters hier verandering in te brengen met behulp van data en innovaties. Daarbij focust HiiL zich op landen in onder andere Afrika, het Midden Oosten, maar ook Ukraine en Bangladesh. ‘Friendly rebels with a passion for social impact’, zo ziet HiiL zichzelf. Het was hoog tijd dat hun stakeholders dat ook zagen.

The Zooooo werd uitgedaagd om een marketingconcept te ontwikkelen dat recht doet aan dit verhaal en in staat is om een veel groter publiek te bereiken. Onze analyse was helder en haarscherp. Wij adviseerde HiiL om meer te focussen op het menselijke verhaal achter onrechtvaardigheid, hun gewenste persoonlijkheid duidelijker te laten horen en om hun innovatiekracht veel zicht- en voelbaarder te maken. En het vooral simpel te houden, waarbij tekst en briljant, als in een dans, de boodschap heel helder overbrengt.

Het resultaat was een shift van hun oude belofte ‘innovating justice’ naar een propositie die daar op het eerste gezicht heel dicht tegenaan lijkt te zitten maar in wezen een totaal andere wereld opent: ‘user-friendly justice’. User-friendly maakt van HiiL een organisatie die ervoor zorgt dat toegang tot recht goedkoop, eenvoudig en gebruiksvriendelijk is, waarbij de burger centraal staat.

De eerste zin van het manifest dat wij voor hen schreven zegt eigenlijk alles over deze club:

‘It is nice that we can make vacuum-cleaners user-friendly, but we think justice is a little bit more urgent.’

Met user-friendly justice willen we laten zien dat human-centered design thinking niet alleen de oplossing is voor gebruiksvoorwerpen maar ook voor de grote uitdagingen van deze tijd als transport, gezondheid en in het geval van HiiL, rechtvaardigheid en vrede.

Voor het artwork vond Jeroen van Zwam de Griekse Katarina Kamprani, ontwerpster van ‘The Uncomfortable’, een briljant vormgegeven collectie van onhandige alledaagse gebruiksobjecten. Een prachtige metafoor die perfect past bij onze boodschap.

De toegevoegde waarde van user-friendly is dat het een enorm krachtig sturend principe is voor de hele organisatie. Een fantastische meetlat die je langs eigenlijk alles kan leggen. Is de manier waarop wij intern samenwerken user-friendly? Hoe zit dat met ons koffiezetapparaat, de wijze waarop we mails beantwoorden of onze events?

Naast de ontwikkeling van het concept verzorgt het team van The Zooooo ook de implementatie en is daarbij verantwoordelijk voor o.a. positionering en strategie, website, beeldmateriaal, manifest-filmpje en fondsenwerving materialen.

De film van het manifest kan je hier kijken: www.hiil.org

Sam Muller, CEO van HiiL, vatte onze samenwerking als volgt samen: “Het is het team van The Zooooo als eerste in de hele wereld gelukt om eenvoudig en begrijpelijk onder woorden te brengen wat HiiL doet. Ons werk is complex, het veld waarin we werken kent vele facetten, en wij worstelen al jaren om de kern van wat we doen helder over het voetlicht te krijgen. We hebben er vele experts op los gelaten en veel geld aan besteed. Met dit geweldige team zijn we er gekomen: qua strategie, concept, qua visuals, en ook qua implementatie.”

Verantwoordelijk bij HiiL

Ellen Tacoma (Director Justice Accelerator & COO) en Sam Muller (CEO)

Paulina Kozlowska (Inhouse Graphic & Web-Designer)

www.hiil.org

Team The Zooooo: wie zijn de WATJES

overall marketingstrategie & concept, merk-regie – Irene Koel

concept en creatie – Sikko Gerkema  en Jeroen van Zwam

designer artwork  – Katarina Kamprani

website – Jeroen Hessing

online advies – Remco van Nieuwenhoven

copy training – Joep Luycx / De Joepie Academie

art direction fundraising – Johanna Koelman

DOP: Kevin Kimman

Regie: Sikko Gerkema

manifest film: Wenneker

 

Ook woest aantrekkelijk worden?

Neem dan contact met ons op, voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

 

Tags: , , , ,Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑