Published on januari 25th, 2024 | by thezooooo

0

Heb je wel rode sokken in je etalage?

Of heb je gewoon maar je hele assortiment in de etalage gelegd? Lekker niet kiezen en wel zo makkelijk. “Ik weet eigenlijk ook niet waarom je hier binnen moet komen.” 

Niemand zit te wachten op alleen iets nieuws, we wachten namelijk op iets goeds en relevants. Iets waar je buurman over gaat praten. Iets waar mensen over zeggen: ‘hé wat slim, dankjewel’ en vertellen aan anderen ‘dit moet je hebben!’. We wachten op wat ze in de retail noemen ‘rode sokken’. Je hebt rode sokken nodig om je grijze te verkopen. Rode sokken zijn icoonproducten of -diensten die met zoveel vakmanschap, aandacht, liefde en vooruitziende blik zijn bedacht dat je hart een sprongetje maakt als je er over hoort. Die rode sokken vertellen tegelijkertijd iets over jouw bedrijf: het zijn immers je icoon-diensten/producten.

Bedrijven hebben rode sokken nodig. Niet alleen om meer grijze te verkopen, maar ook om het bedrijf een aantrekkelijk en uniek positie en gezicht te geven. Om zo waarde te creëren die niet te evenaren is. Het handige is: rode sokken kwekken zichzelf door, hoef je minder reclame te maken! Mensen gaan bij je kopen in plaats van dat jij hoeft te verkopen. Die rode sokken liggen in de etalage. Ze trekken de mensen je winkel binnen en zo kan je de relatie starten. Om vast nog meer (relevante!!) zaken verkopen. Wees eens eerlijk: hoeveel etalages (home-pages, bedrijfspresentaties) liggen er niet tjokvol saaie diensten of producten?

Rode sokken zijn dus de icoonproducten of -diensten die het bedrijf voor een belangrijk deel opbouwen. Rode sokken gaan veel minder uit van de inzichten of behoeften van de consument, maar zijn gebaseerd op een iets langere markttrend: het zijn voorlopers. Zij kennen een bijzonderheid door een sterk probleemoplossend vermogen, spectaculair design, goed vakmanschap en eigenheid. Die ingrediënten leveren een mooi, origineel, aantrekkelijk verhaal. Zij zijn in staat hun eigen bestaansrecht te creëren. Personal-branding-

Bouw je portfolio op als een winkel: rode sokken pronken in de etalage, zijn woest aantrekkelijk, zodat de mensen in de winkel komen. Daar ligt de rest van het prachtige assortiment, netjes ingedeeld. Durf keuze’s te maken: maak een duidelijke indeling in etalage-winkel-werkplaats. En heb goed door wat welke functie heeft.

Wat heb je daarvoor nodig?

Om rode sokken te maken (en daarmee de indeling van etalage-winkel-werkplaats) is een heldere scherpe positionering van je bedrijf belangrijk. Waarom ben je er en welk onderscheidend vermogen heb je? Vaak komt dit voort uit een doorleefd vakmanschap, sterke mening over je vakgebied en de trends, het lef om vernieuwing aan te brengen en een andere positie te pakken. Het is een kleurrijk verhaal over het bedrijf of haar oprichters of het maakproces. Dit is het DNA voor een rode sok. Onze ervaring: bedrijven hebben vaak de meest prachtige verhalen, maar ze weten niet goed hoe dat origineel over het voetlicht te brengen en te vertalen naar hun portfolio. Of er is intern gedoe, omdat iedereen “in de etalage” wil liggen. Terwijl het daar natuurlijk niet over gaat.

Als je dit dan leest: hoe staat het met jullie rode sokken? Heb je die? Soms zie je het niet meer en heb je een frisse blik nodig om te zien wat de rode sok zou kunnen zijn binnen je portfolio. Of weet je niet wat er buiten speelt, wat in de toekomst staat te gebeuren en is het lastig kiezen voor een bijzonder verhaal en design. En hoe staat het met je winkel? Ligt de etalage tjokvol of heeft die een enorme heldere stop-functie, vertelt die het verhaal en klikken mensen heel makkelijk door. Want een winkel is natuurlijk ook een homepage…

Hoe kan The Zooooo helpen?

Kijk bij:

Onze cultuur & identiteit safari: aard van het beestje

Of heb je al een onderscheidende strategie en gaat het puur over de rode sok, kijk dan bij

MonkeyDo 

Interesse? Mail wat er aan de hand is naar oppasser@thezooooo.com, dan nemen we contact met je op!

Tags: , , , , ,Back to Top ↑