Published on September 1st, 2012 | by thezooooo

Very busy? Bring a goat in your house!

This blog is a column from Het Financieel Dagblad and will be translated on a later date.

Om relevante, creatieve oplossingen te bedenken die van waarde zijn, moet je ruimte in je kop hebben. Suddertijd en even mogen lanterfanteren. En tegelijkertijd ben je drukdrukdruk. Dan is het handig om je hersenen een ommetje te laten maken. Tijd krijgen om je te verdiepen in het onderwerp. Daar wordt niet erg rekening mee gehouden. De deadline en het proces, wanneer komt u dan wat presenteren, is belangrijker dan de inhoud.

Het zit niet in onze cultuur. Bij suddertijd en ruimte vragen om na te denken, voelen we ons al gauw schuldig. Want veel mensen (u natuurlijk niet hoor) verwarren druk-zijn en de deadline koste wat het kost, halen met belangrijk en kwalitatief zijn. Ik ren dus ik ben. Heeft u daar ook wel eens last van? En dat het lastig is ruimte te maken in je hoofd om gewoonweg even na te denken?

Dan moet u eens denken aan het verhaal over het joodse gezin Seivitz in Polen, vader en moeder en drie kinderen. Ze wonen in een piepklein appartement waar ze met elkaar in één kamer eten en slapen. Vader Seivitz werkt zich een slag in de rondte om het hele gezin te kunnen voeden en te voorzien van kleding, enfin alles wat er zoal nodig is om een gezin gelukkig te maken. Op een dag meldt moeders dat ze weer zwanger is. Bij vader slaan de stoppen door, hoewel hij toch echt zelf medeverantwoordelijk is. Radeloos en in paniek huilt hij uit bij de rabbi. “Ik hou het echt niet meer vol, het is nu al zo druk in huis, jengelende kinderen, overal troep en nou komt er nog eentje bij. We hebben hier ook geen financiële ruimte voor.”
“Neem een geit”, adviseert de rabbi. Enigszins verbaasd kijkt de vader hem aan, hoort hij dit nu goed? De rabbi houdt aan: “ja, echt, neem een geit en laat hem in het huis meeleven.”

Vader koopt een geit en neemt hem mokkend op in het gezin. Het wordt een bende. Naast het constante gemekker eet de geit overal aan, poept en piest er vrolijk op los en trapt naar de kinderen. Hij gaat weer terug naar de rabbi: dit kan toch niet de bedoeling zijn. De rabbi luistert geduldig naar de wanhopige Seivitz die overigens heel beeldend kan uitleggen hoe de thuissituatie nu is. Hij wacht tot de beste man is uitgeraasd en zegt vervolgens: “doe die geit weg.” Oorspronkelijke probleem opgelost.

Als iemand na de vakantie meteen weer begint over dat het zo druk is, of iemand klaagt over drukdrukdruk, gewoon zeggen: “doe die geit weg!” En vertel dan dit verhaal.

 

Tags: , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑