Published on June 6th, 2016 | by thezooooo

Had een kreeft een dokter: hij zou nooit groeien.

This story will be translated on a later date.

Altijd waardevol die lessen uit de natuur die je als metafoor kunt gebruiken. Zo’n makkelijk verhaaltje wat je goed kunt doorkwekken. Als inspirerend leider heb je natuurlijk een heel arsenaal van dit soort verhalen. Dat geeft goede energie. Deze is voor als iedereen loopt te mopperen hoe moeilijk en pijnlijk groei en verandering is.

Deze wordt verteld door rabbijn Abraham Twerski, er staan mooie lessen van hem op youtube.

Hij legt uit hoe kreeften groeien. Kreeften zijn kleine zachte beestjes in een harde schaal. Als een kreeft groeit, gaat die omhulling na een tijdje ongemakkelijk aanvoelen, als een te strak pantser. De kreeft raakt in de stress. Hij trekt zich terug onder een steen, werpt zijn pantser af en vormt een nieuwe, grotere schaal. Totdat die nieuwe schaal ook begint te knellen, de kreeft weer stress begint te voelen en hij weer even een tijdje moet schuilen onder een steen om zich te bevrijden. “Als kreeften dokters hadden”, zegt de rabbijn, “zouden ze nooit groeien. Want dan gaat zo’n kreeft naar een arts, die geeft hem een pilletje en voelt zich weer kiplekker. Wat we ons moeten realiseren is dat tijden van stress signalen voor ons zijn  om te groeien.” Prachtige woorden, sla deze maar op in je koffertje vol verhalen.

We merken dit volop in deze transformatie-tijd. Waar het oude systeem en het nieuwe systeem samen oplopen en we onze oude persoonlijk software moeten vervangen nieuwe. En waar we niet helemaal (of helemaal niet) weten hoe de toekomst er echt uit gaat zien. Dat geeft groeistress. Dat is niet erg: als je het al bewust bent, kun je er makkelijker mee om gaan. Want een pilletje is geen optie. Pantser er af, kwetsbaar durven zijn, maar wel goed opletten en op tijd schuilen. Om vervolgens weer fris en fruitig  een nieuwe schaal om je heen te bouwen, zodat je de wereld in kan om mee te helpen aan die nieuwe wereld. Veel leuker dan onder een steen te blijven zitten.

 

 Back to Top ↑