Published on maart 18th, 2014 | by thezooooo

De vooruitgang opnieuw uitvinden: hoeveel is genoeg?

Historicus Rutger Bregman stelt dat jongeren van de 21ste eeuw de vooruitgang opnieuw moeten uitvinden. Hierover schreef hij het boek “De geschiedenis van de vooruitgang”. De geschiedenis van de vooruitgang nadert haar einde. Wij zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit, maar voelen ons steeds vaker tekortgedaan. Waar komt dat onbehagen vandaan?

Waarom heeft de vooruitgang zijn beloftes niet ingelost? Op zoek naar antwoorden neemt  Bregman de lezer mee op een reis van de Oerknal tot nu, van het vlaggenschip van Columbus naar het laboratorium van Thomas Edison, van de oudste grotschilderingen naar de beursvloeren op Wall Street. De geschiedenis van de vooruitgang is een zoektocht naar een nieuw vooruitgangsgeloof in een tijdperk dat er maar niet in kan voorzien. Bij Pauw en Witteman praat hij er over, maar kijk ook op uitzendinggemist naar een Tegenlicht waar Rutger nog meer tijd krijgt om zijn standpunt duidelijk te maken.

Je ziet overigens dat er meer en meer onderzoeken komen, artikelen worden geschreven, bedrijven die rondom nieuwe principes worden gestart: kortom, het past in de nieuwe tijd. Als marketeer belangrijk om te weten en te kiezen: waar sta jij in deze. Want het zal het vak behoorlijk gaan veranderen.

Vader (econoom) en zoon (filosoof) Skidelsky hebben hier ook al heel wat gedachtegoed op ontwikkeld en een boek over geschreven:
how-much-is-enough-skidelsky

Het plaatje laat een schilderij zien van Pieter Breugel getiteld “Luilekkerland”. Zo zag hij het leven voort als de middeleeuwse armoede overwonnen zou zijn…

Tags: , , , ,



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑