Published on januari 6th, 2020 | by thezooooo

Kan je improviseren? Juist nu cruciaal!

Teams die goed kunnen improviseren zijn creatiever, oplossingsgerichter, productiever en effectiever: wie wil dat in deze tijd nou niet?

Concrete plannen maken voor de komende 5 jaar? Yeah right. Wel heel belangrijk om een punt op de horizon te verwoorden, maar we leven in zo’n gekke tijd: hou daar wel rekening mee. Wees dus bereid en flexibel genoeg om af en toe een omweg te nemen. “Heb je haast, neem een omweg”, is een Chinees gezegde.

Als je dan kunt improviseren, is dat reuze handig. Het lijkt dat je daar helemaal geen voorbereiding voor nodig hebt, maar niets is minder waar. “Ach joh, je hoeft alleen maar te komen en jezelf mee te nemen”, hoor ik mensen dan zeggen. Jaja, maar deze creativiteit en ervaring die op afroep gaat stromen: dat gaat echt niet vanzelf. Dat moet je niet alleen continue trainen en onderhouden, het is ook een mind-set en je moet goed in je vel zitten.

Bij een minder zeker dagje, werkt het ineens niet meer. Of als je teveel bravoure hebt, luister je slecht en kan je ook weer volledig de plank misslaan. Het is meer een levensstijl, zoals Dave Morris dat in deze mooie TED-talk ook zegt. Hij legt heel helder uit wat improviseren nu is, wat je daarvoor moet kunnen en welke mentaliteit het vergt. En hij gebruikt leuke voorbeelden. Kortom: de moeite waard om te kijken.

Workshop creativiteit & improvisatie
Als je nou je improvisatie-skils wat meer wilt ontwikkelen: mail ons dan (oppasser@thezooooo.com).
We hebben een geweldig leuk improv-parcours uitgezet, voor teams tot 16 personen.

Kijk: in de natuur is improviseren vanzelfsprekend, zoals deze meerkoet, die van afval gewoon een lekker nestje maakt.

Nest Meerkoet in de gracht

Niets is toeval: sinds maart 2023 ben ik voorzitter van de stichting “Interacting” – improvisatietheater voor jongeren met autisme. Meer weten: naar Interacting

Tags: , , ,Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑