Published on April 28th, 2013 | by thezooooo

0

Tips and tricks to train your entrepreneurial muscle.

“Most people ignore opportunities because they see only danger. Entrepreneurs ignore danger because they see only opportunities.” – Simon Sinek.

This blog is a column from Het Financieel Dagblad and will be translated on a later date.

Als een schildpad in beweging wil komen, moet hij eerst zijn nek uitsteken om met zijn kop onder het zware schild uit te komen. Pas daarna komen de poten. Heerlijk veilig, dat schild; je moet wel heel hongerig of nieuwsgierig zijn voor je je nek uitsteekt.

Wij komen de laatste tijd bij diverse bedrijven over de vloer en het valt ons op: er zijn er veel die zich hebben teruggetrokken in hun schild. Dat moet veranderen. Want je loopt niet warm voor nieuwe ontwikkelingen als het hoofd zich verstopt. De focus ligt veelal intern, op reorganiseren en op kosten besparen. De stemming is onder nul, er is even geen tijd om naar buiten te kijken en de klant staat al helemaal niet op het netvlies. En de nek uitsteken is er zeker niet bij. Van hoog tot laag is er verkramping. Hoofdje naar binnen en pootjes opgetrokken.

Natuurlijk weet u wel dat er juist nu geïnvesteerd moet worden in innovatie, in creativiteit en in productie van oplossingen die waarde toevoegen. Genoeg voorbeelden bekend. Maar ja.
Toch roep ik u op om alle trainingen van de afgelopen jaren nu te verzilveren. Inspirerend leiderschap, lezingen van goeroes, management-simulatiegames: dit is het moment om het in praktijk te brengen en waar te maken. Uw team zit er met smart op te wachten. Dat wil nu wel eens een staaltje ondernemerschap en bezield leiderschap beleven.

Stap één is loslaten. Of beter anders leren vasthouden. Zijn we van de schrik bekomen dat we in transformatie zitten? En dat er echte verandering moet komen? Laveer het bedrijf door de storm door meer te doen dan alleen bezuinigen. Terwijl je in het vet aan het snijden bent, moet je de spieren immers wel blijven trainen. Creativiteit en innovatie zitten in de hartspier van het bedrijf. Het brengt inventiviteit, flexibiliteit en energie. Het houdt de organisatie in beweging doordat nieuwe producten en diensten een waardevolle lijn naar de toekomst leggen.

Met het hoofd naar binnen getrokken kun je geen daadkrachtig en inspirerend leider zijn. Durven en doen is het devies. Reserveer juist nu wat budget voor vernieuwing en werk met een multidisciplinair team van ondernemende mensen als aanjagers. Kies een klein project met potentie en win stap voor stap ieders vertrouwen terug. Sluit niet alle wegen af door alles drie keer door te denken. ‘If you are not prepared to be wrong, you will never come up with something original’, zei sir Ken Robinson ooit in zijn befaamde TED-talk. Is er geen ruimte om het alleen op te pakken, kijk dan of je samen met een andere partner kan co-creëren.
Geef hierbij het team de kans om verschil te maken, dat motiveert en geeft energie. Doe zelf ook mee en neem op een ontspannen manier het voortouw. Geef tijd en ruimte. En laat weer los. Je kunt een plantje nu eenmaal niet laten groeien door er aan te trekken. Geef anderen energie en doe eens on-Nederlands. Beweeg als een zonnebloem naar de zon en kijk niet teveel naar de schaduw.

Wat ook helpt, is observeren in welke groeven je zelf vastzit en dat te veranderen. Probeer maar eens: waarom dragen we nog een horloge? Mobiel, laptop, auto, kantoor: overal is de tijd. Ga vandaag eens boodschappen doen in een andere supermarkt. Kijk daarbij onopvallend in de wagentjes van de andere mensen. Of: zet de autoradio op een andere zender. Kijk een keertje niet naar Pauw of RTL Late Night maar zet jongeren- en muziekzender MTV op. Hou de tandenborstel eens in de andere hand. Rij een afwijkende route naar het werk.

En zorg dat u minstens één keer in de week heel hard moet lachen. Humor relativeert en maakt wijs. Denk aan de rol van de nar. Is er eigenlijk een nar bij u op het werk en wees eens eerlijk: is daar eigenlijk ook ruimte voor? Ga eens naar een ander soort congres, bij voorkeur eentje met sprekers uit verre landen die over onderwerpen spreken waar u niet dagelijks mee bezig bent. Je hersenen maken even een ommetje, je komt tot nieuwe inzichten en kunt er weer opgeladen tegenaan. Of zoek inspirerende verhalen op internet, bijvoorbeeld op www.ted.com.

Blijf dus nieuwsgierig. Blijf met nieuwe ogen kijken. Het helpt je om alert te blijven. Een kind van vijf stelt per dag zo’n vijftig vragen, als we met pensioen gaan is dat gedaald naar zes vragen. En dit zijn natuurlijk niet de ‘mag ik de suiker’-vragen, maar de waarom-vragen. ‘Waarom heeft dat huis haar?’ bij het zien van een rieten dak. Schroom niet om te blijven verwonderen, vaak zit daar de originele oplossing. Of adopteer privé een klein bedrijf met een propositie die uw interesse heeft. Geef het uw talent, energie en geld. Zo krijgt uw ondernemersspier weer voeding en training.

Kortom, het binnenwerk is echt heel belangrijk, maar niet genoeg. Het is nu cruciaal om inventief te blijven. Niet alleen voor uzelf, maar voor het hele biotoop. Ik wens u dat ook toe! Zodat u merkt dat als u uw nek uitsteekt, de rest wel volgt. En dan zult u zien: het is heel waardevol om verschil te maken.

Deze column is onderdeel van de serie die geplaatst zijn in het Financieel Dagblad.

Tags: , , , ,



Back to Top ↑