Published on oktober 14th, 2013 | by thezooooo

Jugaad innovatie gaat ook over improviseren.

Jugaad is het Hindi woord voor ingenieuze en slim geïmproviseerde oplossing. De tijd van top-downstrategie en dure R&D-projecten is voorbij. Jugaad is de nieuwe manier van innoveren. Het is de kunst van het herkennen van kansen in de lastigste omstandigheden en op een vindingrijke manier oplossingen bedenken met gebruikmaking van eenvoudige middelen. Denk MacGyver. Om dit goed te kunnen doen, heb je een zekere ‘state of mind’ nodig, waarin spel, improviserend vermogen, durf nodig is. Tijdens MonkyDo van The Zooooo werken we ook op een Jugaad-manier aan nieuwe concepten en maak je kennis met deze techniek of eigenlijk ‘way of life’.

Hier een mooi voorbeeld van Jugaad door Kodjo Afate Gnikou.

3D-printers zijn mooie apparaten die in de komende paar jaar zeker een grote vlucht gaan nemen in kleinschalige productie. Maar ze zijn ook stervensduur. Tenzij je er eentje van afgedankte oude zooi maakt, zoals deze 33-jarige Togolees.

Kodjo Afate Gnikou had een droom. Zijn eigen 3D-printer. Maar veel meer dan wat oude rommel, een flinke bak talent en een luidruchtig overhemd had hij niet. Toch had hij daar genoeg aan. Van spullen die hij op de vuilstort vond, maakte hij zijn eigen printer met scanneronderdelen in de kast van een afgedankte desktop. Omgerekend kostte het hem zo’n 70 euro.

Nu kan hij zelf kleine objecten maken, hij wil dat graag met de wereld delen. Je kan een soortgelijke printer kopen uit Togo voor 500 euro. Voor dat geld krijg je dan een grote bak met (vermoedelijk) nieuwe onderdelen en een handleiding, en het geld gaat direct naar hem toe.

Een prachtig voorbeeld van Jugaad innovatie.

Het belangrijkste boek over Jugaad Innovatie, vind je in onze boekenkast. De auteurs laten zien hoe de 6 belangrijkste principes van jugaad-innovatie leiden tot spectaculaire groei in andere werelddelen. En laten zien hoe deze principes ook in het westen worden toegepast door Google, Apple, Pepsico. Om er maar een paar te noemen. Vergeet dus Scrum, lean en agile, Jugaad is een combinatie van het beste aan projecttechnieken en eigenlijk een ‘new way of living’.

Heb je zelf nog een mooi voorbeeld van Jugaad: laat het dan weten, we verzamelen graag cases!

 

 

Tags: , , , ,Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑