Published on november 1st, 2014 | by thezooooo

Hoe hamster je karmapunten?

Ik kreeg veel reacties op mijn quote over karmapunten hamsteren. “Wat bedoel je nou precies en hoe doe je dat dan?” Dus vandaar dit verhaal.

Na de Masteropleiding “Rendement van Geluk” aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ben ik het werk dat The Zooooo doet eens gaan bekijken. Hoe zit ons portfolio in elkaar. Deze Masteropleiding is ontwikkeld door geluksprofessor, socioloog Ruut Veenhoven. We luisterden naar een aantal wetenschappers, van economen tot psychologen en naar een aantal ondernemers die geluk centraal hebben gesteld in hun onderneming en daar prachtige vruchten van plukken. Geweldige inspirerende voorapers, zoals wij dat bij The Zooooo noemen.

Uit het jarenlange onderzoek van Veenhoven, komen 3 elementen sterk naar voren. Wat maakt dat mensen ‘geluk’ ervaren? De mate van autonomie is erg belangrijk: in hoeverre heb je vrijheid? Als je wieg in Nederland heeft gestaan, bof je al op macro-niveau. Maar op microniveau kan je zelf je vrijheid behoorlijk beknotten. Je kunt bijvoorbeeld heel veel bezit hebben, waardoor je misschien wel meer moet werken dan je lief is. Zo kun je zelf vast tal van zaken bedenken die alsnog, wonend in een vrij en rijk land, je gevoel van vrijheid beperken.

Tweede peiler is ‘ontwikkeling’. In hoeverre ben je in staat om jezelf te ontplooien, zowel intellectueel als emotioneel? Hoe ontwikkel je je talent? Hoe blijf je jezelf uitdagen? Ben je een betweter of nog steeds nieuwsgierig? Durf je je kwetsbaar op te stellen en als brugklasser de wereld in te stappen of ben je al terminaal serieus (zoals Paul Iske, innovatie-hoogleraar dat noemt)? Nieuwsgierig blijven, lef en kwetsbaarheid tonen waren woorden die in die lessen veel vielen.

Het allerbelangrijkste voor geluk is je vermogen om je aan andere mensen te kunnen verbinden. En dan echt verbinden, dus  niet op een Facebook-eenrichtingsmanier. Natuurlijk met je familie en vrienden, maar juist ook met mensen die jouw verdraagzaamheid tarten en in je allergie schieten. Wat natuurlijk ook genoeg over jou zegt. In hoeverre kan je dan toch verbinding maken. Pffff. Daar mag je gelukkig lang op oefenen.
The Zooooo Klaver

En wat bleek toen ik mijn eigen (werk)leven eens onder de loep nam? Van nature trek ik werk aan dat mij ruimschoots uitdaagt op al die elementen van geluk. Hoe mooi is dat? Met het vrijwilligerswerk, lesgeven en het werken met NGO’s en Sociale Enterprises kan ik goed aan de bak. Zij betalen mij deels in ‘karma-punten’ en ook in wat geld. In mijn vrijwilligerswerk voor Women on Wings word ik af en toe in India gedropt in een totaal andere wereld, een bijzondere cultuur met onderwerpen waarop ik weliswaar vanuit mijn Nederlandse ontwikkeling een ‘expert’ wordt genoemd, maar wat daar goed op de kop wordt gezet. Dan word je wel op je durfallerigheid getest. Daarna houd ik contact met deze bedrijven als een soort buddy, zo blijf ik betrokken en kan ik mijn ondernemerschap trainen. www.womenonwings.com

De Vrije Mare zorgt er onder andere voor dat ik op spiritueel gebied mijn dosis bewustzijns-ontwikkeling krijg. Het lesgeven en mentoren  aan 3e/4e-jaars studenten uit zo’n 9 landen op de Design Academy Eindhoven, hebben mij verbonden met de nieuwe generatie waar ik nog graag mee werk. Bovendien zijn zij geweldig goede leermeesters. De sociale bedrijven zoals OOPOEH www.oopoeh.nl, A Beautiful Story (www.abeautifulstory.nl) en Social Salon (www.socialsalon.nl) en jaarkaarthouder Dokters van de Wereld (www.doktersvandewereld.org) brengen (naast plezier natuurlijk) zingeving en kan ik helpen met de nodige doe- en ondernemerservaring. Daar komen waardevolle concepten echt de wereld in en heb je als mede-doener een andere rol.

Het klopt ook bij het werk dat wij met The Zooooo doen rondom vernieuwing bij bestaande bedrijven en organisaties in transformatie. We brengen daar vooral creativiteit, slim vooruit denken en zelf-doen-kracht. Met het maken van goede, originele concepten, ontwikkelen we samen met het team. Door de jaren heen heb ik natuurlijk geweldige ‘voorapers’ leren kennen en per project nodig ik hen uit om mee te doen. We hebben al weer heel wat vlieguren gemaakt op mooie projecten. Deze projecten gaan allemaal over duurzame, betekenisvolle groei, waar we een flinke bak aan creativiteit toevoegen. Daar word het woest aantrekkelijk van. Zo  bouw je sterke bedrijven en organisaties, die wezenlijke relaties aangaan met hun doelgroepen. We proberen een bijdrage te leveren aan een positieve verandering en veerkracht, zodat de transformatie naar de nieuwe tijd makkelijker verloopt. En die opdrachtgevers begrijpen gelukkig helemaal dat zij dan het volle pond betalen en zo eigenlijk ook ‘goed’ doen. Want indirect sponsoren zij een beetje de andere prachtige initiatieven waar we mee bezig zijn. Zo hopen we betekenisvol bezig te zijn. Klopt helemaal bij dit model van oud-collega Kees Klomp.

Het model van oud-collega Kees Klomp klopt helemaal! Wij maken graag betekenisvolle concepten.

 

En dan denk je dat het allemaal aparte zaken zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. Het loopt zeker niet altijd vlekkeloos of qua tijd en energie in balans. Helemaal niet erg, hoort er bij. Alle ervaringen helpen elkaar en houdt de zwerm gezond. We willen graag verschil maken met creativiteit en daar toegevoegde waarde leveren waar het relevant is. Tot nu toe trekken we met die gedachte precies die bedrijven en projecten aan waar we kennelijk moeten zijn. Op die manier worden we met elkaar zo spelender-iets-wijzer. Zijn we dankbaar voor en gelukkig mee.

Wie weet is dit een manier voor jou om ook zo eens naar je werk te kijken? Hoe hamster jij je karma-punten bij elkaar?

boek rendement van geluk

Meer weten over hoe we bij The Zooooo werken:

The Zooooo werkt met wattjes…

Tags: , ,Back to Top ↑