Published on november 1st, 2014 | by thezooooo

Hoe hamster je karmapunten?

Mijn accountant was wat aan het brommen toen zij laatst de jaarrekening met me besprak. “Je hebt te weinig inkomen!” “Heb je de oogst van de karmapunten wel meegenomen?”, vroeg ik haar. Oh ja, dat was ze een beetje vergeten. Dat ik al 10 jaar geleden het roer heb omgegooid en anders ben gaan tellen. 1, 2, 3, dat is tellen, maar meetellen, ertoe doen: dat is eigenlijk ook tellen. Ik krijg wel vaker reacties als ik vertel dat ik karmapunten hamster. “Maar wat bedoel je nou precies en hoe werkt dat dan?” Bij deze.

Na de Masteropleiding “Rendement van Geluk” aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ben ik het werk dat The Zooooo doet gaan bekijken. Hoe zit ons portfolio in elkaar? Deze Masteropleiding is ontwikkeld door geluksprofessor, socioloog Ruut Veenhoven. We luisterden naar een aantal wetenschappers, van economen tot psychologen en naar een aantal ondernemers die geluk centraal hebben gesteld in hun onderneming en daar prachtige vruchten van plukken. Geweldige inspirerende voorapers, zoals wij dat bij The Zooooo noemen.

Uit het jarenlange onderzoek van Veenhoven, komen 3 elementen sterk naar voren. Wat maakt dat mensen ‘geluk’ ervaren? De mate van autonomie is erg belangrijk: in hoeverre heb je vrijheid? Als je wieg in Nederland heeft gestaan, bof je al op macro-niveau. Maar op microniveau kan je zelf je vrijheid behoorlijk beknotten. Je kunt bijvoorbeeld heel veel bezit hebben, waardoor je misschien wel meer moet werken dan je lief is. Of je vindt reputatie erg belangrijk en daarom draai je 80 uur per week voor een heel belangrijk groot merk, maar geeft dat vele vergaderen en erger je je wel aan het machtspel binnen het systeem. Zo kun je zelf vast tal van zaken bedenken die alsnog, wonend in een vrij en rijk land, je gevoel van vrijheid beperken.

Tweede peiler is ‘ontwikkeling’. In hoeverre ben je in staat om jezelf te ontplooien, zowel intellectueel als emotioneel? Hoe ontwikkel je je talent? Hoe blijf je jezelf uitdagen? Ben je een betweter of nog steeds nieuwsgierig? Durf je je kwetsbaar op te stellen en als brugklasser de wereld in te stappen of ben je al terminaal serieus (zoals Paul Iske, innovatie-hoogleraar dat noemt)? Nieuwsgierig blijven, lef en kwetsbaarheid tonen waren woorden die in die lessen veel vielen.

Het allerbelangrijkste voor geluk is je vermogen om je aan andere mensen te verbinden. En dan echt verbinden, dus  niet op een Facebook-eenrichtingsmanier. Natuurlijk met je familie en vrienden, maar juist ook met mensen die jouw verdraagzaamheid tarten en in je allergie schieten. Wat natuurlijk ook genoeg over jou zegt. In hoeverre kan je dan toch verbinding maken. Pffff. Daar mag je gelukkig lang op oefenen.

Wat bleek toen ik mijn eigen (werk)leven eens onder de loep nam? Van nature trek ik werk aan dat mij ruimschoots uitdaagt op al die elementen van geluk. Hoe mooi is dat? Met het vrijwilligerswerk, lesgeven en het werken met NGO’s en Sociale Enterprises kan ik goed aan de bak. Zij betalen mij deels in ‘karma-punten’ en ook in wat geld. In mijn vrijwilligerswerk voor Women on Wings word ik af en toe in India gedropt in een totaal andere wereld, een bijzondere cultuur met onderwerpen waarop ik weliswaar vanuit mijn Nederlandse ontwikkeling een ‘expert’ wordt genoemd, maar wat daar goed op de kop wordt gezet. Dan word je wel op je durfallerigheid getest.

Mijn eigen investering in Chippiwara en het samenwerken met designer en ondernemer Tanveen Ratti in India houdt mij scherp en leert me vooral los te laten en geduldig te blijven. Wat dan natuurlijk niet lukt, maar ik doe mijn best.

Met podcast MonkeyTalk probeer ik de creativiteit van de luisteraars (nu al zo’n 180.000) op te porren en leer ik veel van de voorapers die ik daar interview en geniet ik van het maken.

Ik vind het ook heerlijk om op het podium te staan om het publiek energiek en enthousiast aan te steken om ook hun creativiteit in te zetten bij alles wat ze doen. En ben te boeken via Het Sprekershuys

De Vrije Mare zorgt er voor dat ik op spiritueel gebied mijn dosis bewustzijns-ontwikkeling krijg. Het lesgeven aan 3e/4e-jaars studenten uit zo’n 9 landen op de Design Academy Eindhoven, hebben mij verbonden met de nieuwe generatie waar ik nog graag mee werk. Bovendien zijn zij geweldig goede leermeesters. De sociale bedrijven zoals OOPOEH www.oopoeh.nl, A Beautiful Story (www.abeautifulstory.nl) kan ik helpen met de nodige marketing- en ondernemerservaring. Ik doe bestuurservaring op bij de kunstenaars van Circus Andersom en bij het improvisatietheater voor jongeren met autisme InterActing
Lekker wandelen met mensen ‘die even niet meer weten hoe verder’.

Het klinkt misschien als veel, maar je begrijpt: het is natuurlijk nooit allemaal tegelijk en juist de diversiteit voedt mijn eigen creativiteit.

Het klopt bij het werk dat wij met The Zooooo doen rondom vernieuwing bij bestaande bedrijven en organisaties in transformatie. We brengen daar vooral creativiteit, slim vooruit denken en zelf-doen-kracht. Met het maken van goede, originele concepten, die we samen met het team ontwikkelen. Van Cultuursafari’s tot het MonkeyDo-programma. Door de jaren heen heb ik natuurlijk geweldige ‘voorapers’ leren kennen en per project nodig ik hen uit om mee te doen. Fijn om dit werk te delen en samen te werken. We hebben al heel wat vlieguren gemaakt op mooie, leerzame projecten.

Deze projecten gaan allemaal over duurzame, betekenisvolle groei, over transformeren, waar een flinke bak aan creativiteit nodig is. Niet alleen om woest aantrekkelijk te worden, maar om de eigen cultuur authentiek te voeden. Zo bouw je sterke bedrijven en organisaties, die wezenlijke relaties aangaan met hun doelgroepen, of beter: groepen met een doel. We proberen een bijdrage te leveren aan een positieve verandering en veerkracht, zodat de transformatie naar de nieuwe tijd makkelijker verloopt. We willen graag verschil maken met creativiteit en toegevoegde waarde leveren waar het relevant is. Die opdrachtgevers begrijpen gelukkig helemaal dat zij dan het volle pond betalen en zo eigenlijk ook ‘goed’ doen. Want indirect sponsoren zij een beetje de andere prachtige initiatieven waar we mee bezig zijn. Zo hopen we betekenisvol bezig te zijn. Klopt helemaal bij dit model van oud-collega Kees Klomp.

Het model van oud-collega Kees Klomp klopt helemaal! Wij maken graag betekenisvolle concepten.

 

Het loopt zeker niet altijd vlekkeloos of qua tijd en energie in balans. Helemaal niet erg, hoort er bij. Alle ervaringen helpen elkaar en houdt de zwerm gezond.  Tot nu toe trekken we met die gedachte precies die bedrijven en projecten aan waar we kennelijk moeten zijn. Wat de bedoeling is. En de bedoeling is de baas. Op die manier worden we met elkaar zo spelender-iets-wijzer. Zijn we dankbaar voor en gelukkig mee.

Wie weet is dit een manier voor jou om ook zo eens naar je werk te kijken? Hoe hamster jij je karma-punten bij elkaar?

Meer weten over hoe we bij The Zooooo werken:

The Zooooo werkt met wattjes…

Circus Andersom maakte signalering in het park bij museum Boymans. Het is duidelijk: ze helpen bij ontregelen.

Tags: , ,



Back to Top ↑